A stresszmentes tartás és bánásmód sokkal fontosabb. mint sokan gondolják: a stressz negatívan befolyásolja a növekedést, a hízékonyságot, az egészséget és a szaporodásbiológiát is.
A stresszesen tartott hízóállatoknak kisebb lesz a vágósúlya, csekélyebb a márványozottsága és keményebb a húsa.
A stresszmentes tartás három fő célja:
Egészség és termelékenység
Természetes életmód
Lelki nyugalom
Marháink egy évből 8-10 hónapot töltenek legelőn, ahol teljes szabadságban, háborítatlanul élik napjaikat: akkor legelnek, isznak, pihennek, amikor csak akarnak.
A gyepre való elletés önmagában kevesebb stresszel jár. Az elletés tavasszal a zöld fűre történik.
A minőségi marhahús a születésnél kezdődik. A születést követő 24 órán belül Nálunk az újszülöttek be vannak jelölve, a genomminta be van gyűjtve, meg vannak mérve és azok, akik nem tenyészbika jelöltek, azokat kiheréljük (vérzés nélküli kasztrálás). Célunk, hogy a születés után a lehető legsimábban kezdődjön a borjak élete, hogy ezzel is segítsük a minőségi végtermék előállítását.
Az ellést követően, ha észreveszünk egy beteg borjút, azt azonnal kint a legelőn meglasszózzuk és kezeljük, elkerülve azt, hogy az egész gulyát karámba kelljen terelni.
Kezelő karámrendszerünket Temple Grandin útmutatása alapján építettük fel, a kezelések során kerüljük az ösztöke, a gulyásbot vagy az ostor használatát, a terelést, a válogatást zászlós pálcával végezzük.
A lovak még ma is felbecsülhetetlen segítőtársaink a gazdálkodásban, a marhák mozgatása, terelése lovak segítségével történik.