Angus Genetics

Angus

A világ vezető fajtája, marhahúsa és márkaneve

A fajta eredete Skóciába nyúlik vissza, mégis sikerét Észak Amerikában (USA, Kanada) és Dél-Amerikában érte el (Brazília, Uruguay, Argentína)

A fajtára a kiváló minőségű hús előállítása mellett jellemző a hatékonyság. Hamar tenyésztésbe vehető és sokáig tenyésztésben tartható fajta. Jó anyai tulajdonságokkal rendelkezik, könnyen ellő, jó borjúnevelő és jó tejelő. Emellett kezes, könnyen kezelhető.

Fajtatiszta tenyésztésben a világ legjobb minőségű steakjeit állítja elő, de húsminőség javítása szempontjából más fajtákkal keresztezve mind anyai, mind apai vonalakban javító hatással bír.

Húsa más fajtákkal összehasonlítva kevésbé szálas, erős rostú, azoktól jóval puhább és magas szintű márványozottság elérésére képes.

Az angus fajta jellemzői

A minőségi marhahús a tenyésztéssel kezdődik

Minőség

Az egyetlen dolog, ami vezérel bennünket: a minőség. Ezért dolgozunk. Minőség a tenyészállatokban, minőség a marhahúsban és minőség a munkában.

Egyensúly

Fő szempont a küllemi és genetikai tulajdonságok közötti egyensúly fenntartása. Egy-egy irányba történő túlzott szelekció károsan érinthet más tulajdonságokat, ami nem kívánatos.

Haszon

Ahogyan Mark Gardiner mondta: „A súly által vagyunk kifizetve, de a minőség duplán fizet.” Az általunk tenyésztett egyedek igazi értékmérője a haszon. Csak a legjobbak képesek profitot termelni. A húsmarhát a húsáért tartjuk, és a tenyésztésünkből kikerülő állatok bizonyítottan a legmagasabb húsminőséget hozzák…és ez vezet a haszonhoz.

Gazdaságunk alapját az Angus marha tenyésztése jelenti. Tenyészetünkben a vörös és fekete egyedek egyaránt megtalálhatóak.

A Kun Ranch kiemelt tenyésztői státusszal bír a Brit Húsmarhafajtákat tenyésztők Egyesületénél és aktív tagja az American Angus Association-nak és a Red Angus Association of America-nak.

Gazdaságunk a Hortobágy Angus® egyik alappillére, így az Igazolt Magyar Angus Hús® védjegy által jelzett tenyészet.

Fő célunk a világ vezető genetikáinak felhasználásával, a jó termelési tulajdonságú és egyben kiváló húsminőséget adó egyedek tenyésztése.

Tenyészcél: állományunkat genetikai alapú tenyészértékbecsléssel (EPD = Expeted Progeny Difference) szűrjük, a párosításokat fenotípusra és genotípusra alapozva célzottan határozzuk meg.

A küllemi, valamint a genetikai tulajdonság figyelembevételekor a legjobbat igyekszünk beszerezni és megtartani, a célpárosítások során is ezeket vesszük figyelembe

Angus marháinkat hús előállítása érdekében tartjuk, így a fajtára jellemző tulajdonságok mellett a hús minőségére helyezzük a fő hangsúlyt (márványozottság, vágott testtömeg, $G index).

A marhahús minőségét a márványozottság és a puhaság adja. Mindkét tulajdonság alapvetően fajtaspecifikus és genetikára alapozott. Mi erre szelektáljuk állatainkat.

Állatainkat külön szelektáljuk a hízékonyságra és a kondíció megtartásának képességére. A gyenge kondíciójú egyedeket folyamatosan és könyörtelenül vesszük ki a tenyésztésből.

Top Dollar Angus

Az igazolt haszon a genetikán keresztül

A Top Dollar Angus az első és egyetlen piacvezető minősítő cég az USA-ban, amely genetikai értékek (húsminőség, növekedési erély, kihozatal) alapján a top 25%-ba tartozó Angus marhaállományt hitelesíti.  Ez a rendszer mind a vörös- mind a fekete Angusokra vonatkozik.

Ne bajlódj a genomértékek elemzésével, egyszerűen csak keresd a Top Dollar Angus logoját!

Egy eszköz, aminek segítségével biztos lehetsz abban, hogy a legintenzívebb súlygyarapodási képességgel bíró és a legjobb húsminőséget hordozó genetikát kapsz. Egy eszköz, ami által egyszerűbben és biztosabban juthatsz jó húsminőséggel rendelkező tenyészállathoz, hízóalapanyaghoz vagy vágó állathoz. Ezzel növeled állataid hozzáadott értékét a piacon.

A Top Dollar Angus új távlatokat és lehetőségeket nyit meg a tenyésztők és árutermelők számára, hiszen ez a legegyszerűbb módja hozzáadott értékkel ellátni a gazdaságot, azt megjeleníteni és marketing eszközként használni. Jelenleg évente mintegy 1,8 millió hízó állat kerül eladásra a Top Dollar Angus neve alatt.

Ha olyan genetikát használsz, ami megfelel az előírásoknak, akkor prémium terméket tudsz előállítani, ami több hasznot termel a gazdaságodban.

Minek kell megfelelni a TDA minősítéshez?

Az állatok hús minőségére vonatkozó (márványozottság, vágott testsúly%, zsír, értékes hús) értékeinek, valamint a növekedési erély genomértékeinek a Top 25%-ban kell lenniük.

A Fekete Angus esetében minimum értékek: $B: 158 ; Marb: 0.64

Vörös Angus esetében minimum érték: ADG, Marb, CW, REA átlaga Top 37.5%

Ha valamelyik index az utolsó 25%-ban van, akkor az egyed nem teljesíti a követelményeket. A minősítési rendszer vonatkozik az 50 % Angus vérhányadú, tehát keresztezett állományok esetében is,

A Top Dollar Angus egyetlen
hivatalos európai partnere.

hu_HU